KAMPEN & Franeker: prima combinatie

 MAART 2018 | Recycling Magazine Benelux

Regelink verwerft Noord-Nederlandse schrootverwerking

Als ik eerlijk ben heb ik nog maar zelden of nooit nagedacht over de strategische ligging van Kampen. Maar bij nader in- zien ligt deze prachtige Hanzestad natuurlijk op een perfecte locatie. Binnen een uur naar bijvoorbeeld Groningen, Leeuwarden, Enschede, Amsterdam, Utrecht en vanzelfsprekend Zwolle. En dan natuurlijk de directe vaarroutes over de IJssel en het Ketelmeer naar het IJsselmeer en verder. Mooie plek dat op een schiereiland gelegen Kampen en een heerlijke specialiteit bij de koffie: de Kamper slof…..

Tekst: Henk Meinen
Foto’s: Henk Meinen, Gert Roersma & Ronald Regelink
Origineel artikel: Recycling magazine Benelux – Maart 2018
Start in 1946

In 1946 – dus net na de Tweede Wereld- oorlog – startte Harry Regelink sr. zijn schrootbedrijf in Kampen. Het waren de jaren van de wederopbouw van ons land. De handen uit de mouwen, hard werken

en lange dagen maken. Aanpakken en niet zeuren. Het zal voor Harry sr. niet anders zijn geweest. Grote bedrijven met vele honderden werknemers behoorden tot zijn vaste klanten, zoals BK pannen en Schokbeton – toen de grootste betonfabriek in heel Europa – beide destijds gevestigd in Kampen. Harry stond bekend als een prettige, innemende persoonlijkheid met wie het goed en eerlijk zaken doen was. Fameus waren zijn leverworsten, die hij geregeld in plakjes gesneden.

uitdeelde aan zijn medewerkers en aan de werkers bij zijn klanten. Toen hij 75 jaar oud was zat hij nog steeds in de kraan op de werf. Een vakman die het werken gewoon niet kon laten. Tot die fatale dag in de zomer van 1997, tijdens werkzaamheden aan de weg bij de zaak. Een vracht- wagen schepte hem en door dat ongeluk overleed Harry sr. op 76 jarige leeftijd. Zijn foto heeft nog altijd een ereplaats op het kantoor in ‘zijn’ bedrijf.

“Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen” Harry Regelink

En anno nu

Ik zit bij Regelink aan tafel met Harry Regelink jr. – de huidige directeur/eigenaar – en met Frits Stam, de bedrijfsleider. Voor ons dampende koffie met een stuk van de befaamde Kampense slof. Genieten dus! Later loopt ook Peter Jan Borghouts – schoonzoon van Harry – nog even binnen en daarmee zijn de ‘drie musketiers’ die hier de leiding hebben wel com- pleet. Harry (55): “Als jongen van 16 liep ik hier al elke dag op de werf om het vak en de business te leren. En toen ik 18 was mocht ik het bedrijf overnemen. En dat gebeurde ook, maar ik had natuurlijk veel steun van en aan mijn vader. Van hem heb ik ook het bijna oude ambacht met de snijbrander geleerd. Dat is nog altijd een hobby van mij: slopen met de snijbrander. En bij speciale klussen doe ik dat ook nog wel. Je kunt mij er voor wakker maken!” Frits heeft er al een lange carrière in de metaalrecycling opzitten. Onder meer bij de Noord Nederlandse Schrootverwerking in Franeker, waar zijn vader Jaap Stam – wie kent hem niet? – jarenlang directeur was. Uiteindelijk belandde Frits hier in Kampen. Frits: “Het bevalt mij geweldig hier en de Kampense ondernemersgeest spreekt mij aan. De ligging van deze werf is de mooiste van heel Nederland. Je kunt snel alle kanten op en afvoer gaat voor 90% direct via het Ketelmeer naar het IJsselmeer en (veel) verder.” En inderdaad, de werf heeft een prachtig mooie kade die als het ware drie- kwart van het terrein omsluit. Peter Jan heeft een andere achtergrond, maar deed als stagiair veel ervaring op bij Jaap Stam in Franeker. Hij sprint nu als inkoper van ferro, non-ferro en accu’s het hele land door en dat bevalt ook hem prima. Duidelijk is ook wel dat de mannen het goed met elkaar kunnen vinden. De sfeer voelt erg goed aan en de taken zijn onderling mooi verdeeld.

“Dit is de mooiste locatie voor een metaalwerf in Nederland”  Frits Stam

De werven

In Kampen heeft Regelink twee werven. Aan de Haatlandhaven 25.000 m2 en aan de installatieweg 7.000 m2. Op die laatste locatie vindt ook de aanvoer, sortering en afvoer van de accu’s plaats. Een sterke groeiactiviteit van het bedrijf. Ook de non-ferro afdeling is daar gevestigd en de aanvoer door kleine handelaren en particulieren. Voor slopen, demontage en ont- manteling van complete gebouwen en installaties werkt men vaak samen met partners. Harry daarover: “Die samenwerking bevalt ons uitstekend en geeft een optimaal resultaat voor de opdrachtgever. Onderling maken we goede afspraken, waarbij ieder wat moet kunnen winnen. Ik zeg altijd maar: “Als je niet kun delen, kun je ook niet vermenigvuldigen!” Een filosofische wijsheid van de directeur. De onderneming bezit diverse Liebherr over- slagkranen van meerdere types, geleverd door Wynmalen & Hausmann en een 850 ton Lefort schaar. Achter de aankoop van de RSS schrootschaar, geleverd door Rotar in Genemuiden, zit een bijzonder verhaal. Harry: “Toen Louis Broekhuizen van Rotar zich hier meldde in verband met de schaar, stonden wij op het punt naar het jaarlijkse schroottreffen in Aken af te reizen. Dus ik zei tegen Louis: “Ga maar mee naar Aken, ik heb nog een bed op mijn kamer en een entreebewijs over. Louis kwam even later met zijn tasje terug, stapte in en onderweg hebben we de deal afgesloten.

Het werd allemaal nog weer erg gezellig!” Qua vervoer heeft het bedrijf vijf containercombinaties en twee trekkers met een kieptrailer er achter.

En nu ook: Noord Nederlandse Schrootver- werking in Franeker

Zoals in de kop van dit artikel vermeld, heeft Regelink Schroothandel in december 2017 de Noord Nederlandse Schroot- verwerking in Franeker overgenomen. Een bedrijf dat men al goed kende, onder meer via Frits. Frits: “Franeker sluit naadloos aan bij de behoefte om in het noorden uit te breiden. Een goed, vast klantenbestand, prima reputatie en ook technisch mooi ingericht. De capaciteit van de schaar daar komt heel goed van pas, omdat we hier in Kampen het knipwerk nog amper aankonden.” Met deze vestiging erbij werken er bij de betrokken werven in Kampen en in Franeker nu zo’n

30 mensen. Harry: “Al met al groeien we momenteel sterk door en doen we qua capaciteit en materiaalvolumes aardig mee in de markt.” Te beoordelen naar de hoeveelheden materiaal die hier liggen en de power waarmee wordt gewerkt, denk ik dat Harry zich wat bescheiden uitdrukt.

Dit artikel verscheen in de maart editie 2018 

van

Share via
Copy link
Powered by Social Snap